Mitolojik Temel Bilgi ve Hikayeler

19 Aralık 2016 Pazartesi

Ölüler Kitabı


          Antik Mısır’ da cenaze törenlerinde okunan metinleri içeren bir kitaptır. Geç dönem hanedanları zamanında oluşturulan bu tarihi eserin asıl adı, “Ra nu pert em hru” yani “Güden Dışarı Gidenler” dir. Bu metinlerin okunmasının sebebi, ölüm ötesi yaşamda ölen kişiye yardımcı olacağına inanılmasıdır. Ayrıca gömülme yöntemleri hakkında da bilgi vermektedir. Ölüler kitabı, yani bir diğer ismiyle “Işığa Çıkarma Kitabı” nın “Heliopolis”, “Teb” ve “Sais” olmak üzere üç uyarlaması bulunmaktadır. Genel olarak kitaba baktığımızda tüm tılsım ve dualar her cenaze için her seferinde okunmaz, sosyal statü ve zenginliğe göre değişiklik göstermektedir. Hatta bazıları tanrılara hediye sunmak amacıyla okunur.

          Ölümden sonraki yaşamda cennet tasviri sazlık tarlaları olarak kaleme alınmış bu kitapta antik mısır halkı için bir yol gösterici olarak benimsenmiştir. Özelikle 125. Tılsım ölen kişinin Osiris ve 42 yargıcı tarafından hayatıyla ilgili yargılanmasını içermektedir. Ölen kişinin kalbi Osiris, İsis, Neftis ve Anubis tarafından tartıldığı yazmaktadır. Tanrı Osiris kararı verir. Tanrıça Ma’ at taşıdığı doğruluk tüyü ile karşılaştırılır. Eğer tüy ağır gelirse hayatı boyunca yaptığı iyilik ve kötülüklerden kötülüklerin ağır bastığına delalet eder ve Ammut tarafından yenir. Eğer hafif gelir ise İsis ile birlikte cennete gider.


          Bazı bilim adamlarınca Tılsım 125’ te bahsedilen 42 günah, Musevilikteki On Emir’ in temelini oluşturduğunu öne sürmektedir.          
         

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © Mithos-Logos

Kaynak: Blogger | Tasarım Düzenleme ve Türkçeleştirme: Şahin KILINÇ

Sayfa Başına Dön