Mitolojik Temel Bilgi ve Hikayeler

18 Aralık 2016 Pazar

Tanrıların Tanrısı Odin ve Bilgeliği


odin ve bilgelik kuyusu ile ilgili görsel sonucu

Donmuş dev Bor ve Besstla'nin oğlu, İskandinav mitolojisinin ve paganizminin en büyük tanrısı Odin. Adı "tahrik" "hiddet" ve "şiddet" anlamina gelir.

Tanrıların babası, ışıldayan şehir Asgard'da bulunan Valhalla'dan yeryüzü ve cenneti yönetir. Tahtından dokuz diyarda olan tüm olayları gözler. Geçmişte olanlari ve gelecekte olacaktakileri bilir. Tüm insanların kaderi ona bağlıdır ve tabiki yaşayan en bilge canlıdır. Ancak bu bilgeliği kazanabilmek ona bir göze mal olmuştur.

Odin'in sadece güneş gibi parlayan bir gözü vardır. Diğer gözünü Bilgelik Kuyusu'ndan içebilmek için feda etmis ve sonsuz bilgi elde etmiştir. Bir gün Odin'in diğer iki kardeşi Ve ve Vili kaybolur. Odin her yerde onlari aradı. Tüm Asgard diyarını baştan başa dolaştı. Fakat hiçbir ize rastlamadı. Bu yüzden çok sinirlendi ve sekiz bacaklı atı Sleipner'a bindiği gibi arkadaşı Mimer'e doğru yola çıktı. Mimer buz devi Bolthor'un oğluydu ve zamaninda Vaenir tanrılarına rehine olarak yollanmıştı. Fakat Vanir onu sevmemiş ve kafasını kesmişti. Odin zamanında yetişerek Mimer'in kafasını kurtarıp yeri geldiğinde bilgeliğine danışabilmek için onu Mimer'in kuyusunun yakınlarına koymuştu. Mimer'in kuyusu dünyadaki tüm bilgeliğin kaynağıydı. 

Sonunda Odin geldiğinde Mimer'in kafasini selamladı ve dedi ki "Hey Mimer, kuyunun suyundan biraz içmem lazım ki kardeşlerimin kardeşlerimin nerede olduğunu öğreneyim."
Mimer reddetti: "Her isteyene bilgeliğin kaynağından su içirirsek ne olacağını zannediyorsun Odin? Böylece herkes olacakları önceden bilir ve bunu istediğini sanmıyorum." Odin, kendi kendine bu kuyudan bir damla su içebilmek icin her şeyi yapabileceğini hatta tek gözünü feda edebileceğini mırıldandı. Mimer birden bağırdı: "Anlaştık!" Sadece kendi kendine mırıldanmıştı ama yine de anlaşmaya sadık kalarak tek gözünü çıkarıp kuyuya attı. Ve o zamandan beri Odin'in gözü kuyunun dibinden dünyaya bakar. Böylece Odin hem geçmişi hem geleceği görür.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © Mithos-Logos

Kaynak: Blogger | Tasarım Düzenleme ve Türkçeleştirme: Şahin KILINÇ

Sayfa Başına Dön