Mitolojik Temel Bilgi ve Hikayeler

20 Aralık 2016 Salı

Zoraki Karanlık

hades ve persephone ile ilgili görsel sonucu




Persephone, Yıldırım Tanrısı Zeus ve Bereket Tanrısı Demether'in kızlarıdır.

Hades ise Zeus'un erkek kardeşi ve Ölüler Diyarı'nın hakimidir.Akraba olsalar da, Antik Çağda Yunanistan'da ilişkileri dillerde dolaşmaktadır.

Anlatanlar, dinleyenler, Yüce Zeus'a ve Eros'a da böyle bir ilişki dilerler.

İkili arasındaki olaylar ise şöyle gelişir;

Bir gün Persephone arkadaşlarıyla çiçek toplamaya gider. Çiçekleri toplarken arkadaşlarından biraz uzaklaşır. Tam o sırada oldukça güzel, göz kamaştırıcı bir nergis çiçeğiyle karşılaşır. Bu çiçek oraya Zeus tarafından yerleştirilmiştir ve ışıl ışıl parlıyordur, göz alıcı güzeliği yadsınamazdır. Çiçeğin güzelliğinden, ışıltısından gözleri kamaşan Persephone çiçeği koparmaya gider.



Çiçeğe doğru elini uzattığında ise olaylar doruk noktasına ulaşır, yer yarılır. Hemen ardından Hades siyah bir atlı arabayla yarıktan çıkar,Persephone’u kaçırır.



Kore, Persephone'nin asıl ismidir. Hades Persephone ismini, O'nu yeraltına kaçırdıktan sonra vermiştir ona.Kaçırılan Persephone,orada Hades'in sunduğu nardan biraz yer . Bir kural vardır, o ise "ölüler ülkesinde bir şey yiyenlerin yeryüzüne çıkma hakları bulunmamaktadır" . Bu sebepten, orada yaşamaya mahkum kalır. 




Demeter ise kızını aramak için yollara düşer ancak onu hiçbir yerde bulamaz. Üzüntüsü öyle büyük olur ki hayata küser. Sonunda her şeyi gören ve bilen güneş tanrısı Helios ona kızının yer altına kaçırıldığını söyler.

Bunun üzerine Demeter Olympos’tan kaçar, yüreği sızlayarak ıssız bir yere çekilir. Onun küsmesiyle toprağın bereketi kalmaz, insanlar kıtlık tehlikesine uğrarlar.




Zeus onu barıştırmaya çalışır, ancak Tanrıça Demeter yalvarmalara kulak vermez. Bitkin durumdadır. Bütün yalvarmalarının boşa gittiğini gören Zeus, en sonunda Persephone’nin yılın üçte ikisini yani çiçek açma ve meyve zamanını, annesi Demeter’in, geri kalan üçte birini, yani kışı da kocası Hades’in yanında geçirmesini kararlaştırır. Toprağın yeniden bereketlenmesi böylece olur, onun sayesinde, verdiği kararla.




Persephone her yeryüzüne çıktığında, Demeter yeryüzüne baharı getirir. Persephone, Hades'in eşi ve ölüler ülkesinin tanrıçası olmuştur fakat doğan hiçbir çocuğu Hades'ten değildir.




0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © Mithos-Logos

Kaynak: Blogger | Tasarım Düzenleme ve Türkçeleştirme: Şahin KILINÇ

Sayfa Başına Dön